Lisää itsetuntemusta

20.07.2022

Miksi on tärkeää opetella tuntemaan itsensä?

 
Itsetuntemustaan voi kehittää koko elämänsä ajan. Lisäämällä itsetuntemusta voi samalla vahvistua myös itsetunto. Hyvä Itsetuntemus auttaa käsittelemään pelkoja, sekä ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta itsessäsi ja muissa. Hyvän itsetuntemuksen avulla ymmärrämme ajatuksiamme ja valintojamme, miksi käyttäydymme kuten käyttäydymme tai tunnemme kuten tunnemme. Omat tavoitteemme, arvomme ja tarpeemme tulevat näkyviksi.

Hyvä itsetuntemus auttaa vapautumaan muiden tarpeettomista ja negatiivisista mielipiteistä sekä niiden vaikutuksista, itsetuntemus ennen kaikkea auttaa kuuntelemaan omia tarpeitaan ja vastaamaan niihin. On ongelmallista, jos annamme toisten mielipiteiden ohjailla liiaksi omia valintojamme, kannamme mukanamme häpeää tai yritämme miellyttää valinnoillamme muita. Silloin ihminen käytännössä lakkaa elämästä omaa elämäänsä ja alkaakin ehkä vahingossa toteuttamaan jonkun muun unelmia ja tavotteita. Tällainen harvoin luo lisää onnellisuutta. On tärkeää opetella kuuntelemaan ja luottamaan omaan sisäiseen ohjaukseen. Jos et tiedä kuka olet ja mitä aidosti haluat, tai mikä tekee sinut onnelliseksi, on onnellisuutta myös haastavaa silloin saavuttaa.

Kun tunnemme itsemme, millaisia olemme ja mistä aidosti elämässä pidämme ja mitä arvostamme, on helpompaa myös muiden ihmisten antaa olla sellaisia kuin he ovat.


Monesti saatamme ajatella, että omaamme kyllä hyvän itsetuntemuksen, mutta käytännössä toimimmekin sen mukaan, mihin olemme tottuneet, tai mitä uskomuksia olemme napanneet ulkopuoleltamme matkaamme.

Hyvä itsetuntemus on oman käyttäytymisen, halujen, tunteiden, ajattelun, arvojen ja toiminnan tiedostamista ja hyväksyntää. Vasta kun oikeasti pysähtyy itsensä äärelle ja antaa itsetutkiskelulle, sekä mietiskelylle tilaa ja aikaa, voi päästä lähelle totuutta itsensä tuntemisesta. Hyvä itsetuntemus auttaa hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on.

Harjoituksia itsetuntemuksen lisäämiseksi:

1) Seuraa haitallisia ja myönteisiä ajatuksiasi ja mieti, mitä tunteita ajatuksiin yhdistyy.

Kirjaa ylös: Ajatus xx Tunne xx Tilanne xx

Kirjaa näitä päivittäin viiden päivän ajan ja seuraa, millaisissa tilanteissa tunteet nousevat pintaan. Ajatukset ja tunteet liittyvät toisiinsa vahvasti.

2) Pohdi mitä nämä haitalliset ja vaikeat tunteet yrittävät kertoa sinulle sen sijaan, että yrität poistaa tai paeta näitä ikäviä tunteita. Keksi uusia merkityksiä ja määrityksiä haitallisille ajatuksille ja tunteille esim. Kateellinen -> havaitsen mitä tarvitsen elämääni, ujo/arka -> olen harkitseva ja tarkkailija tai varovainen, kireä/jännittynyt-> tunnistan tarvitsevani rentoutusta. Ihan mitä vain keksit.

3) Kirjaa ylös milloin, missä ja kenen kanssa olet mielestäsi parhaimmillasi ja koet olosi hyväksi

4) Kirjaa miten suhtaudut epäonnistumisiin? Voitko hyväksyä, että kukaan meistä ei ole täydellinen. Ihminen epäonnistuu vain, kun ei opi mitään. Voitko alkaa kirjaamaan ylös mitä opit asioista, jotka eivät meneet odotetulla tai toivotulla tavalla.

5) Kirjaa itsellesi ylös millainen oikeasti olet. Mieti mitä haluat kertoa itsestäsi muille. Viesti jotka haluamme kertoa muille näkyy käytöksessämme ja siinä, millaisen kuvan itsestämme muille annamme.

6) Pohdi mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja millaisia arvoja sinulla on. Toteutuvatko arvosi arjessasi?