Ole paras ystäväsi

20.08.2021

Se mitä mielessämme tapahtuu, on kovin monimutkaista. Mielemme on kuitenkin mahtavan tehokas työkalu, jos kohtelemme sitä ja itseämme hellästi, hyvyydellä, sekä myötätunnolla. Monella meistä mielessämme metelöi vaativa sisäinen puhe. Olemme jo tottuneet siihen, niin tottuneet, että emme edes havahdu siihen, vaan annamme sen vain pauhata, vaikka voisimme painaa paussia tai vaihtaa kanavaa.

Etenkin silloin, kun tuo sisäinen puhe on kriittistä, julmaa, epäkannustavaa ja jopa pahasuopaa, olisi hyvä olla taitoja havahtua näihin ajatuksiin ja vaihtaa taajuutta itsellemme suotuisammaksi. Mikäli taitoja kanavan vaihtamiseen ei ole, saatamme jumittua käymään sisäisiä kamppailuja, vaikka voisimme valjastaa mielemme parhaaksi ystäväksemme ja tukijaksemme.

Mielen valjastaminen työkaluksi ja parhaaksi ystäväksemme onnistuu myötätunnolla ja lempeydellä.

Kokeiltavaksi juuri tänään:

1. Ota tauko, jossa ensin keskityt muutaman syvään hengitykseen. Aloita "kehoskannaus" varpaista kohti päälakea. Hengitä sisään ajatellen varpaitasi ja puhalla ulos, "hengitä" seuraavaksi jalkapohjiin, nilkkoihin, jne. koko kehon läpi päälakeen asti. Unohtamatta pieniä yksityiskohtia kuten nenä, huulet ja korvat. Kuulostele mitä kehosi sinulle kertoo, mitä se kaipaa juuri nyt. Ajattele että juuri nyt teet itsellesi hyvää pysähtymällä hetkeksi. Jos ajatuksesi harhailevat palauta ne vain lempeästi takaisin harjoitukseen. Voit myös kohdata harhailevat ajatukset uteliaisuudella "ai tällaisia ajatuksia minulle nousee tänään esiin, kun en tee mitään ja pysähdyn", " ai tällaista minulla on meneillään mielessäni tällä hetkellä".

2. Listaa 10 asiaa, jotka tekevät sinut iloiseksi ja joista olet kiitollinen

3. Kun et ole tyytyväinen itsessäsi johonkin asiaan ja se nousee mieleesi, kirjoita se ylös. Lue asia ääneen ja kuvittele, että paras ystäväsi kertoi sinulle tämän asian, mitä sanoisit hänelle? Kannusta itseäsi samalla tavalla, puhu itsellesi kuin parhaalle ystävällesi. Kun sama asia seuraavan kerran nousee mieleesi kannusta itseäsi, kuten kannustaisit ystävääsi.

4. Kun peset illalla tänään hampaita, ota mukaan kynä ja paperia, katso peiliin ja kirjoita ylös kolme asiaa, joissa olet hyvä, pidät itsessäsi, tai missä onnistuit tänään. Toista nämä aamulla itsellesi, kun taas peset hampaita. Voit yhdistää tämän rutiinin hampaidenpesuun myös jatkossa vain toistamalla asiat mielessäsi. Kehu itseäsi peilikuvallesi, tee siitä tapa, niin et unohda kehua itseäsi joka päivä. Muista myös hymyillä ja antaa peilikuvallesi kaikki anteeksi, yrität kuitenkin aina parhaasi.

Uudet tavat onnistuvat parhaiten kun niistä luo päivittäisiä rutiineja, ihan kuten hampaiden peseminen.

Se mitä ajattelemme on meille totta, kannattaa siis todella tarkkailla miten puhut itsellesi. Ajatusten voima on todella vahva. Muista että sinä todella olet arvokas, ainutlaatuinen sinä. Sinua on olemassa maailmassa vain yksi kappale.